søndag 5. juli 2015

The Scarlet Plague- en kort irritasjon fra Jack London

Jeg har ikke lest stort av Jack London tidligere, jeg mener å huske et par av bøkene hans var i en av Disneybokklubbene jeg var med i som barn og at jeg leste og likte de da, men denne var ikke av samme sorten....

 (bilde lånt fra bokelskere.no)

Boken begynner på en ødelagt skinnegang der vi møter den gamle mannen og hans barnebarn. Året er 2073 og Granser(den gamle mannen) er godt mulig den siste overlevende etter den røde pesten som la verden neste øde i 2013. Vi følger historien gjennom Gransers fortelling til sine barnebarn samtidig som korte gjenblikk til nåtiden i historien viser oss hvor forskjellig verden har blitt fra den den gamle mannen vokste opp i.

Det mest fascinerende  med denne boken er at den ble utgitt allerede i 1912 og at Jack London hadde ganske så rett i sine fremtidstanker om overbefolkning og den internasjonale flytrafikken. Det mindre fascinerende iallefall for meg er den aldrende Londons elitisme og hat mot de fattige og arbeiderklassen som blir hamret inn i leseren her. Både i forordet av Tony Robinson og i biografien i slutten av boken blir vi fortalt at London var sosialist, men denne boken kunne lurt meg. Jeg er sånn sett svært glad den ikke er på mer enn 63 sider.

2 kommentarer:

  1. Jeg leste en del bøker av Jack London da jeg gikk på ungdomsskolen, mellom Stephen King og Dean Koontz, lesingen, men den boka har jeg ikke lest.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er fra ganske seint i livet hans, han døde bare fire år senere og mange mener visst at han bare skrev for å tjene penger og at kvaliteten var så som så.

      Slett