fredag 4. desember 2015

Oppsummering av November og mine tanker om bokblogging

Dette har vært en svært dårlig måned både med blogging og lesing. Tre bøker er vel det laveste antallet bøker jeg har lest på en måned i år. I tillegg har jeg bare skrevet en post på bloggen. 


De tre bøkene jeg leste i november var:

Hvem drepte Birgitte Tengs av Bjørn Olav Jahr
Luridiumstyven av Bobbie Peers
Harry Potter and the Philosophers Stone illustrated edition av J.K. Rowling med illustrasjoner av Jim Kay

Av disse har jeg hitil bare skrevet om  Hvem drepte Birgitte Tengs som du kan lese her

Jeg vil absolutt skrive om de to andre også så det kommer etterhvert.

Den andre tingen jeg tenkte jeg ville skrive om her er alle diskusjonene som har vært om oss bokbloggere og hvor stort problem for litteraturkritikken vi visstnok er. Så vidt jeg har forstått så er dette en diskusjon som har gått lenge, men som denn gangen ble vekket til live av vg-saken om at noen forlag kjøper seg omtale på blogger.

Først å fremst så vil jeg nevne at det ikke har kommet fram et eneste eksempel på at en bokblogger har blitt betalt for å skrive om en bok. Det det var snakk om her er diverse kjendis/rosa/bake-bloggere som plutselig skriver om en bok etter å ha blitt godt betalt for det. Jeg tviler sterkt på at noen norske bokblogger har mange nok lesere at vi kan drømme om å bade i forlagstusenlapper med det første.

Den andre tingen jeg har sett vi bli kritisert for er det at vi bloggere ikke er seriøse bokanmeldere. Vi er ukritiske bokelskere som bare skriver positivt om bøkene til forfattere vi møtes og drikker vin med så vidt jeg kan forstå. Det er visstnok også et problem at vi ikke er utdannede nok eller i det minste at utdannelsen vår ikke kommer tydelig nok fram på bloggene.

Da kan jo jeg i det minste stå fram her da. Jeg er en dårlig utdannet trygda som ikke på noen måte skal sees på som like seriøs som en masterutdannet litteraturkritiker i Morgenbladet. Jeg har ingen kvalifikasjon som bokanmelder, men jeg trodde det liksom var litt av poenget med blogging?

Når jeg går inn på en blogg regner jeg med å lese noe skrevet av en person som skriver om interessen sin fordi hen liker å dele de med andre. Blogg er i mine øyne en slags moderne utgaven av papirfanzinene som var vanlige før. Altså små enkle blader laget av fans for andre fans.

Jeg kan kanskje ikke skrive dypt om litterær substans i en bok, men jeg kan dele min subjektive mening om hvilken leseglede en bok ga meg. Hva jeg som uutdannet sitter igjen med av følelser. For mange er dette helt sikkert helt uinteressant, og det er jo helt fint. Det er helt frivillig å lese. Jeg henger ikke akkurat opp reklame for bloggen min på reklametavler i byen eller prøver å selge deg abonnement på i storgata.

Nå er det selvfølgelig mulig jeg har gått i fella ved å skrive dette her. Visstnok er visst vi bokbloggere en svært tynnhudet gjeng som sutrer med engang vi kritiseres, men bare fordi noen velger å bruke slike dårlige hersketeknikker i en debatt så ser jeg egentlig ingen grunn til å holde kjeft.

Så det var månedens lille utblåsning. Håper på å komme ut med flere ukvalifiserte, subjektive og ubetalte blogginnlegg i desember og at det er noen som har glede av dem. Hvis ikke? Les gjerne noe annet... En bok for eksempel ;)

3 kommentarer:

 1. Fin oppsummering og skjønner at ikke alle måneder kan være like produktive. Har det slik skjer.
  Har fått med meg debatten om oss bokbloggere, men det driter i. Jeg startet bokblogging høsten 2006 og jeg startet en obkblogg for jeg ville lagre meningene mine et sted. At folk ville lese bloggen min var ikke i tankene mine da. Og jeg fikk en hobby jeg ikke har blitt lei av ennå. Hva andre mener om oss bokbloggere driter jeg i. Man kan ikke ta innover seg alt for det vet jeg kan være slitsomt. Jeg driver med bokblogging fordi det er en hobby, det gir meg noe å gjøre, og jeg gjør det kun for meg selv.
  Så ikke bry deg om hva andre tenker og tror. Det fører til ingenting.

  SvarSlett
 2. Ps: Man må også regne med litt drittslening også ellers som bokblogger hvis noen ikke er interessert i en mening om en bok du har skrevet om og da kan man regne med en lite hyggelig melding i kommentarfeltet. Men man kan ikke henge seg opp i det heller. Man kan ikke slutte med alt bare pga litt motgang for det har jeg lært etter mange år som mobbeoffer i det virkelige liv. Man må lære seg å slutte hva andre mener og tror. Og etter hvert blir man kurert mot det uansett hvor tungt ting kan bli.

  SvarSlett
 3. Jeg takler nok drittslenginga, men jeg gidder ikke holde kjeft av den grunn ;)Har faktisk ikke fått noen direkte ubehagelige kommentarer selv, men regner jo med at de kommer til slutt, men jeg er en stor gutt så det skal jeg nok leve fint med.

  SvarSlett